logo

•• Voda v ľudskom organizme ••


Voda je najdôležitejšia zložka nášho tela – po kvalitatívnej i kvantitatívnej stránke. Je hlavnou súčasťou vnútorného prostredia organizmu. Stálosť zloženia vnútorného prostredia je nevyhnutná pre normálnu činnosť všetkých buniek. Ľudské telo je vo veľkej miere
tvorené vodou. Tri dni po narodení obsahuje 97 % vody, po ôsmich mesiacoch 81 % vody a vo veku 65 rokov až 70 % vody.

Množstvo vody v tele závisí od pohlavia, veku, hmotnosti, od príjmu a výdaja tekutín, ako aj od aktivity jedinca v prostredí, v ktorom sa nachádza.

Hoci dokážeme prežiť až 50 dní bez jedla, bez vody v chladných podmienkach prežijeme len niekoľko dní.

Voda v ľudskom organizme zabezpečuje

  • transport kyslíka a základných vitamínov a živín rozpustných vo vode (akými sú proteíny, minerály, vitamíny B a C),
  • reguluje telesnú teplotu potením,
  • vyplavuje z tela nežiaduce produkty látkovej premeny,
  • bunkám organizmu dovoľuje udržať si ich štruktúru,
  • až 80 % krvi tvorí plazma (voda). Tekutá zložka umožňuje krvi ľahko prúdiť a plniť si svoje funkcie,
  • vyrovnáva v tele elektrolyty (minerály ako draslík, sodík, chlór), ktoré nám pomáhajú regulovať krvný tlak,
  • zabezpečuje spracovanie a premenu živín, ktoré prijímame v potrave,
  • je súčasťou tekutiny zvlhčujúcej kĺby, oči, pery a nosnú dutinu,
  • tvorí prostredie, v ktorom sa uskutočňuje trávenie, vstrebávanie, vylučovanie a pod.
  • voda umožňuje činnosť svalov a nervoveho systému,
  • obaľuje a ochraňuje jednotlivé orgány a má úlohu absorbčného telesa minimalizujúceho stres a poškodenie orgánov.

 

Zdroje a linky:
http://www.eufic.org/article/sk/artid/vyznam-pitneho-rezimu/
Ing. Ján KERESTEŠ a kolektív, Zdravie a výživa ľudí
http://www.viscojis.cz/
Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P., Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou, Praha: Výživa servis s.r.o., 2005
European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water, EFSA Journal 2010; 8(3):1459

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...